vrijdag, mei 06, 2011

Waarom is mijn werk mijn passie?

Deze blog gaat over het begrip "Agile" en wereld van informatietechnologie en is voornamelijk bedoeld voor mensen buiten de IT wereld. Ik denk dat iedereen kan leren van onze ontdekkingen in de wereld van "naar-schermstarende-computer-nerds" ;-), wat natuurlijk een verkeerde voorstelling is van ons werk.

Deze blog is ook een poging om mijn twee wereldden net iets meer aan elkaar te verbinden. Ik heb namelijk collega's en vrienden in IT wereld en dan volledig gescheiden van de eerste: veel familie en vrienden die niets met IT te maken hebben. Natuurlijk, uitzondering hier en daar gelaten. Mijn nichtje Stefica is getrouwd met een IT infrastructuur architect.

Terug naar mijn werk en Agile: Stel eens voor! Je hebt wel een baas, maar in praktijk ook weer niet. Jij bepaalt je dagelijkse werk. Je bent onderdeel van een team en alleen succes van je team is ook jouw succes. Is je team niet succesvol, dan ben je ook niet. Als team maak je een hele sport van om zo efficient en effectief te zijn en dingen te maken waar andere mensen blij van worden. Je werkt vaak samen om de beste oplossingen te bedenken, maar ook vaak met z'n tweeen achter een scherm. Als team heb je ook veel lol met elkaar, geeft een directe en oprechte feedback en je kunt met elkaar heel goed opschieten. Je werkt heel vaak samen

Ik ben een van de teamleden en dit is dus mijn werk. Dat is toch wat anders dan hele dag in je eentje afgezonderd van de wereld naar een scherm staren, of niet?

Mijn eerste werkjaren in IT zijn gekenmerkt met veel frustratie die ik ook nu erg vaak bij andere mensen hoor die niet in dit soort teams werken. Als ik iemand uit de beide werelden vraag hoe het op zijn werk gaat, dan zijn de antwoorden over het algemeen:

 • Het is maar werk, wat valt er te zeggen. Ik doe, maak, schrijf... en ben blij als het weer weekend is of binnenkort pensioen.
 • Mijn baas is een echte eikel!
 • Ik voel me belemmerd, terwijl ik zeker meer kan.
 • Er hangt een slechte sfeer op mijn werk, niemand doet iets, elebogenwerkers
 • Ik draai mijn uren. Het is geen nuttig werk. Maar goed, ik krijg wel betaald.

Het meest intrigirende is de grote behoefte om een promotie te krijgen. Het speelt overal. Het is juist deze drang dat voor de meeste ellende zorgt. Het is aan de ene kant een drijfveer om mensen te motiveren, maar acties die hieruit voortvloeien zijn ten behoeve van egocentrische eigen belang. Zo zal een bediende in een winkel niet zorgen dat zijn klant tevreden weggaat, maar dat zijn baas niet op haar boos wordt. Soms is dat hetzelfde (als baas ook wil dat klanten altijd tevreden weglopen), maar vaak ook niet.

Mijn team wil echter dat de klant / gebruiker tevreden is. Niet omdat baas dat zegt, maar omdat een tevreden klant een echte bron van motivatie en tevredenheid is. Mijn passie is dus het hebben van tevreden klanten. Je doet iets voor mensen waar ze blij van worden en je wordt ook nog goed voor betaald.

We hanteren veel principes, waarvan de meeste niets met IT te maken hebben. Hier zie je een aantal opvallende:

 • De hoogste prioriteit is klant tevreden te stellen door vroegtijdig en frequent opleveren van bruikbaar product
 • Sta open voor veranderende eisen. Als klant voortdurend van gedachte verandert, dan is dat ok. Er zijn geen contracten die haar daarin belemmeren.
 • Bouw projecten rond gemotiveerde individueen. Geef hen de omgeving en de ondersteuning die ze nodig hebben en vetrouw erop dat ze de klus klaren.
 • De meest efficiente en effectieve manier om informatie te delen is met elkaar te praten (dus minder emails, en documenten)
 • Streef naar de maximale kwaliteit. De klant wil niet dat zijn product af en toe niet doet.
 • Team leert voortdurend door een regelmatige terugkoppeling naar elkaar over hoe ze werk, maar ook gedrag naar elkaar kunnen verbeteren.

Je zou kunnen stellen dat echte principes nog dieper gaan en hebben te maken met respect, vetrouwen, van je werk je passie maken ofwel altijd doen wat je leuk vindt. Deze aspecten en groei hierin vervangen enigzins of misschien volledig het drang om steeds hogerop te komen om maar meer aanzien en status te krijgen. Voor het geld hoef je niet te doen, want ervaren Agile mensen leren veel in korte tijd en zijn inmiddels erg gewaardeerd door bedrijven. Bedrijven betalen inmiddels meer voor een ervaren Agile software ontwikkelaar dan een gemiddelde architect of projectleider.

Je leeft maar een keer, zorg dat je van elk moment geniet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten