zaterdag, december 07, 2013

China heeft honderden miljoenen mensen uit armoede getrokken

Eenvoudig gesteld, wij in westerse wereld praten erg veel over armoede in de arme landen, maar bereiken ondanks alle geld en acties bitter weinig op langere termijn. China daartegen heeft gigantische hoeveelheid mensen blijvend uit de armoede geholpen.

Parametric Estimations of the World Distribution of Income, - Zie meer op: http://mjperry.blogspot.hk/2009/11/new-study-shows-significant-drop-in.html#sthash.cT2L1Osh.dpuf
Wat wij ook vooral benadrukken, is het steeds groter verschil tussen armen en rijken; en helemaal het gebrek aan democratie in China.

Wij (westerlingen) hebben hierbij bepaalde uitgangspunten, zoals: democratie is altijd goed en moet ten koste van alles overal worden geïntroduceerd. We hebben ook aversie tegen mensen die super rijk worden tijdens het proces om miljoenen anderen uit de armoede te krijgen.

Iedereen buiten China heeft het ook steeds over deze groeiende macht die goed in de gaten wordt gehouden. Een recent voorbeeld hiervan is het bedrijf: Huawei die zich waarschijnlijk volledig uit VS terugtrekt omdat er ongefundeerde beschuldigingen zijn gemaakt over mogelijke spionage activiteiten.

Zoals je al merkt, sinds ik in Hong Kong ben, realiseer ik me een hoop dingen die ik niet eerder zo heb bekeken. Is democratie goed voor iedereen? Ja, uiteindelijk wel. Ik denk alleen dat de manier waarop wij die wensen te brengen utopie is. Het heeft Europa en VS ruim 200 jaar gekost om te komen waar we nu zijn. Waarom vinden we dat China en andere landen dat overnacht moeten krijgen? We weten inmiddels dat democratische revoluties in met name islamitische landen niet echt goed aflopen. Het zou rampzalig zijn voor hele wereld als dat in China zou gebeuren.

Er wordt ook vaak door westerlingen gezegd dat welvaart komt met democratie. Dat is overduidelijk niet waar. Integendeel, alle succesvolle democratieën zijn eerst rijk geworden of al geweest. Men wil eerst minder financiële zorgen hebben over de toekomst voordat ze over meer vrijheden kunnen gaan praten. Als je een arm mens vraagt: wil je blijvend meer inkomsten of wil je democratie? Dan weten we allemaal wat het antwoord is.

Hong Kong zit in een bijzondere positie. Het is een welvarend stad en men heeft aardig van democratie geproefd. Het heeft me verbaasd hoe luid een Hongkonger kan zijn als iemand aan zijn rechten komt. Sterker nog, elke onrecht die hun aangaat, zelfs buiten Hong Kong wordt al snel beantwoord met een stevig protest. Zogenaamd timide Chinezen in Hong Kong, spreken zich veel vaker uit dan Europeanen en helemaal Amerikanen tegenwoordig.


Je kunt je zelfs afvragen wat democratie nog betekent in een land als Nederland of VS met bijvoorbeeld alle spionage praktijken. Natuurlijk is Nederland democratischer dan Hong Kong of China, maar het is allemaal niet zo duidelijk en zuiver als we denken.

Uiteindelijk gaat het om het echte resultaat. Wat voor resultaat? Bijvoorbeeld, hoeveel mensen leven in armoede. De belangrijkste vergelijking hierbij is niet zozeer hoeveel mensen feitelijk arm zijn, maar of hier een verbetering in komt. Of iemand wel of niet arm is, is een relatieve uitspraak. Het is altijd een vergelijking met anderen in de wereld en daarmee minder relevant. De armoedegrens wordt ook steeds hoger gelegd.
China met hun centrale één partij systeem heeft bijzonder goede resultaten geboekt. Ze hebben honderden miljoenen mensen uit de armoede getrokken. Sterker nog, steeds meer arme landen - met name in Afrika - kijken naar China in plaats van VS of Europa om te leren hoe je welvaart brengt. Ofwel, Chinees systeem is steeds meer het voorbeeld van een effectief systeem voor economische vooruitgang. Deze vooruitgang gaat gepaard met heleboel nadelen, belangrijkste is milieuschade. Dat laat ik nu even buiten beschouwing omdat het de boodschap van armoede onnodig ingewikkeld maakt.

Moeten we vrezen voor een steeds machtiger China? Nee, die vrees is ongefundeerd. Welvaart in China, betekent meer welvaart in hele wereld. Het zijn de regels van economische vooruitgang. Waar zijn we dan bang voor? Dat chinezen zoveel invloed krijgen en dus gaan bemoeien met andere landen. Inmiddels vraag ik me af welke regering überhaupt te vertrouwen is. Deze georganiseerde chaos die niemand echt controleert genaamd Internet heeft gelukkig meer invloed dan een regering. China, en elke andere regering heeft steeds minder echte macht door de invloed van internet. We leven inmiddels in een wereld waar mensen met internet geld (bitcoin) een echte elektrische auto kopen. En dat is goed, heel goed. Alle pogingen om internet te controleren zullen op den duur niks opleveren.

Sinds ik in Hong Kong ben, leer ik vooral naar wereld te kijken vanuit perspectief van een Chinees in Hong Kong. Dit vooral dankzij familie van Winghang (en daarmee mijn familie ook :-)) en mensen die ik heb leren kennen tijdens uitgaan en zakelijke events.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten