zaterdag, oktober 11, 2008

"I am ...."

Een van de belangrijkste levensvragen die wij hebben is "Wie ben ik?". Ben jij deze lichaam, moslim, katholiek, Nederlander, Amerikaan, architect, enzovoort? Of misschien wat dieper: mens, wereldbewoner, je gedachten, ziel, karakter, gedrag. Mijn stelling is dat drang naar het antwoord op deze vraag meer zegt iets over jou dan het antwoord die je zelf samenstelt. Onze associatie met al deze termen belemmert ons bij het vinden van een echte antwoord.
Sommige van ons proberen identiteit te vinden door bewust over na te denken en labels te geven. Veruit de meeste mensen zoeken deze identiteit onbewust en proberen daar zelfs geluk in te vinden.
Er zijn talloze voorbeelden hiervan: als Nederlanders samen naar WK kijken en verdrietig zijn als Nederland uitgeschakeld is, voor het bedrijf werken en jezelf met de bedrijfsnaam identificeren (Xebiaan, VXer,...). Als je bij een vriendengroep hoort, dan is het voor je belangrijk wie ze zijn, want dat is jouw associatie. Daar ontleen jij je identiteit aan. Ofwel, dat ben jij!! In je ogen, zonder vrienden ben je niks.

Een veel meer voorkomende vorm is identificatie met dingen die we hebben of graag zouden willen hebben. De belangrijkste reden waarom mensen luxe artikelen kopen is identificatie met de imago achter die spullen: pakdrager, Apple fanaat, Alfa Romeo rijder, enz. De reden waarom we imago zo belangrijk vinden is onze zoektocht naar identiteit.

De marketing bedrijven weten hoe extreem belangrijk we vinden om onze identiteit te creƫren of ontdekken. De meest evidente voorbeelden en daarom zeer krachtige reclames zijn reclames met woorden "I am ....".
Geen opmerkingen:

Een reactie posten