vrijdag, januari 16, 2009

Je bent niet je ego


ego |ˈiːgəʊ| |ˈɛ-|
noun ( pl. egos)
a person's sense of self-esteem or self-importance : a boost to my ego.

We ontlenen onze identiteit voor een gedeelte of helemaal aan onze ego. In normaal taalgebruik is ego typisch een negatieve eigenschap van iemand.

Ego heeft altijd honger
De filosofische betekenis - zoals in woordenboek vermeld - heeft een veel bredere betekenis en lijkt iets anders te betekenen dan in ons normaal taalgebruik. Het is echter hetzelfde. Sterker nog, meeste mensen ontlenen eigen identiteit aan hun ego en uiten dat in negatieve context. Ze verbinden eigen bestaansrecht aan eigen ego. "Hij/zij heeft een grote ego!" is een hele treffende uitspraak vooral als het door de grootte heel zichtbaar wordt. Mensen die eigen bestaansrecht aan eigen ego ontlenen zijn altijd op zoek naar voeding voor de ego. Ego heeft namelijk nooit rust, heeft nooit genoeg gehad, wil altijd meer, meer aandacht, aanzien, status, bezittingen. Grote ego's hebben ook veel honger. Daarom zijn welvarende mensen over het algemeen minder gelukkig dan arme. Rijkdom in alle vormen - niet alleen geld, maar ook aanzien en kennis - gaat vaak gepaard met groei van een eigen ego. Met alle gevolgen voor de omgeving, maar ook zichzelf.

Introverte ego
Maar begrip ego gaat nog verder. Een introvert, gereserveerd of oogschijnlijk bescheiden persoon kan ook een zeer sterk aanwezige ego hebben. Hoe meer persoon in kwestie eigen identiteit verbindt met eigen ego, des te introverter hij/zij wordt. Waarom? Het heeft alles met de bescherming van deze ego te maken. Hij/zij denkt: als ik me niet laat zien, dan loop ik geen verwondingen op.

Mijn ego
En weer: Begrip ego gaat voor mij nog verder. Het brengt mij veel inzicht in menselijke gedragingen. Bijv. als ik zelf gekwetst word, dan is mijn ego dat gekwetst is; als ik indruk op andere wil maken, dan is dat omdat mijn ego groter kan worden; als ik tijdens een presentatie of een gesprek zenuwachtig word, dan ben ik bang dat mijn ego verwondingen oplopt, als iemand zegt dat ik een slechte persoon ben (in wat voor verwoording dan ook) dan is mijn ego dat me dan een buikpijn en veel piekeren bezorgt, enz.

Jezelf en je ego
Maar het gaat nog verder. Uit de bovenstaande blijkt dat zichzelf 100% met eigen ego identificeren niet goed is. In andere woorden, we streven niet onze ego te zijn. Maar wat zijn we dan? Deze vraag ga ik natuurlijk niet hier behandelen, maar besef dat er twee entiteiten zijn: ik en mijn ego is al interessant genoeg.

Bewust zijn van je eigen ego
En het gaat nog verder. Ik streef ten eerste in de gaten te hebben wanneer mijn ego in spel is en wanneer niet. Er zijn vele praktische manieren, een aantal is hierboven genoemd. Het komt erop neer dat je voortdurend reflecteert, jezelf in spiegel kijkt. Ik probeer niet mijn ego te bestrijden, maar een steeds grotere afstand van te nemen, ofwel slechts beseffen wanneer ego actief is en laten voor wat het is. Het besef is al voldoende om het kleiner te laten worden.

Als je denkt: "wat een onzin!" dan is dat je ego die dat vertelt. :-) Maar laat je ego gerust toe om een mooie kritische commentaar op deze post te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten