zaterdag, januari 03, 2009

Leven in het NU

Misschien mijn belangrijkste levensles is om zoveel mogelijk te leven in het nu. Vele andere lessen, ervaringen en vragen komen steeds hierop terug. Ik vind het ook zo bijzonder dat iets zo eenvoudigs zo uitgebreid besproken wordt. Er zijn ook vele manieren om uit te leggen. Hier een meer praktische uitleg:

Zowel toekomst als verleden bestaan niet. Het zijn de herinneringen of gedachten in mijn hoofd die ware geluk blokkeren en pijn veroorzaken. Enige wat echt bestaat is dit moment. Het neemt niet weg dat ik van verleden kan leren en om praktische redenen aan toekomst moet denken.

Mijn pijn/verdriet komt voort uit de gedachten over verleden en toekomst. Inmiddels heb ik in kunnen zien dat bijna al mijn gedachten over het verleden of toekomst gaan. Een deel hiervan is van analytische aard, waarin ik dingen probeer te begrijpen en te leren. Echter, een groot deel zijn steeds herhalende gedachten die ik in twee categorie├źn kan verdelen: afkeer en verlangen. "Afkeer" gedachten gaan bijv. over zowel fysieke als emotionele pijn, bepaalde mensen, dood, enz. "Verlangen" gedachten gaan bijv. over mijn constant verlangen om het beter te hebben dan nu in alle opzichten, zoektocht naar geluk, meer aanzien, persoonlijke ontwikkeling,...

Leven in het nu, betekent niet dat ik mijn gedachten aan moet passen. Het betekent het stoppen met denken en simpelweg zijn in dit moment. Maar waarom? Omdat 99% van onze gedachten is herhalend en heeft dus geen nut. Omdat pijn door deze zelfde gedachten veroorzaakt wordt. Omdat.....er zijn zoveel redenen.
Toch betekent het stoppen met denken niet letterlijk voor altijd stoppen met denken. Gedachten hebben zeker nut. Het betekent dat ik streef zelf te bepalen wanneer en waar ik aan denk en niet constant door gedachten te worden geleefd.
Ik begrijp dat sommige van jullie lezers - waarvan een aantal hele goede vrienden - met deze blogpost niet veel kunnen. Maar laat je je "gedachten" :-) over gaan en komende tijd ga ik nog veel meer over schrijven. Ik heb in het afgelopen jaar grote stappen op dit gebied gemaakt en het heeft me al veel opgeleverd.

Mijn dank op de reacties op mijn vorige posts. Laat me in deze weten waar jouw gedachten uit bestaan. Kun je ze categoriseren, wat doen ze met jou, enz?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten